Angst / Generaliseret angst

Generaliseret angst

Når man lider af generaliseret angst har man mange bekymrede tanker.
Mennesker med generaliset angst beskriver, at en stor del af deres tanker kredser om, hvad der kunne være den næste ulykke, sygdom eller dårlige oplevelse som de eller nærmeste kunne komme ud for eller de bekymrer sig om at de selv eller nogen som de elsker vil dø.

Nogen beskriver, at de har konstant eller næsten konstant uro i kroppen, at man ikke kan se det udenpå, men at de ryster indvendig og aldrig har ro i kroppen eller i tankerne. Nogle mennesker med generaliseret angst har også egentlige angstanfald.

Mange med generaliseret angst udtrykker ønske om at blive i stand til at nyde at være der hvor de rent faktisk er og eks. kunne nyde samvær med andre mennesker, men i stedet hører de kun halvt, hvad andre fortæller fordi deres tanker er omkring det næste forfærdelige, der kan ske. De tænker langt frem i tiden og har svært ved at være nærværende.

Mange er altid igang og slapper aldrig af, for hvis de sætter sig ned, så kommer tankerne og fornemmelserne og følelserne i kroppen og så går de igang med noget, for at distrahere sig selv. Det bliver imidlertid uendelig hårdt eller uudholdeligt at forsøge at flygte fra sig selv, og det er nødvendigt at stoppe op og tage sig selv alvorligt ved at finde ud af, hvad der er på spil.

Hos nogen er angsten kommet hvor de ellers engang var netop ubekymrede og optimistiske og havde tillid til livet og til det gode, men så skete der noget alvorligt for dem. Efterfølgende tænker nogen så, at det er bedre at bekymre sig på forhånd fremover for på den måde at være forberedt på det værste og måske har de så, efter at de er begyndt på dette, ikke oplevet flere ulykker - og så tænker de, at det virker - at man virkelig kan holde ulykker væk ved at forestille sig det værste. Og så bliver en del af øvelsen i terapien at finde ud af og blive tryg ved, at man ikke kan styre livets gang ved at bekymre sig.

Lidelsen har betegnelsen generaliseret angst, fordi den er kendetegnet ved ofte at være startet med bekymring omkring en enkelt ting eller et enkelt menneske, men så har angsten bredt sig og man har generaliseret sin bekymring, så den nu omfatter bekymring om stort set alt i personens liv.

Mennesker som lider af generaliseret angst lider også ofte af sygdomsangst og går ofte og scanner kroppen for fysiske fornemmelser, som så igen fører til bekymring og lægebesøg. 

Med terapi kan man bryde denne cirkel som holder angsten igang, selvom man med sin fornuft ved bedre.

 

Lene Brøndum Madsen | CVR: 32222544 | Mercur Huset, Haderslevvej 36, 1. sal, 6000 Kolding  | info@leneikolding.dk