"Forskellen på at være bange og at være angst er, at når du kun er bange for noget, så gør du det, som du er bange for - trods alt.
Men hvis du er angst, så er der ikke 10 vilde heste der kan få dig til at gøre det, som gør dig angst."
Sådan plejer jeg at indlede mine foredrag omkring angst.
Jeg havde selv haft panikangst periodevis i 14 år, før jeg omsider kom i terapi og lærte at håndtere den - jeg tænker selv, at jeg forstod mig fri af angsten.
Jeg tror, man skal have haft angst for at forstå den ubeskrivelige lettelse og befrielse det er at blive fri af den. Det er som at få livet tilbage, som at blive sig selv igen. Oplevelsen af og erfaringen med at en så pinefuld tilstand kan afhjælpes ved at dele sin historie med nogen, ved at forstå sig selv og sin historie baglæns og ved samtidig at lære enkle teknikker til at lægge angsten til ro gjorde, at det herefter er blevet en del af meningen med livet for mig at hjælpe andre fri af deres angst.
Når du læser om de forskellige angstlidelser, vil du ofte tænke, at du har en blanding af flere af dem eller dem allesammen, og det er helt normalt.
I min beskrivelse af de enkelte angsttilstande giver jeg nogle gange bud på, hvordan jeg arbejder terapeutisk med den specifikke udfordring - altså ren teknik til angsthåndtering. Det ligger mig imidlertid meget på sinde at understrege, at enhver angsttilstand også - og sædvanligvis - er et et symptom på noget i livet, som man mistrives eller har mistrivedes med, og som så kommer til udtryk som eks. panikanfald, sygdomsangst, generaliseret angst eller OCD.
Stress, angst og depression er tæt forbundet og den ene diagnose leder (desværre) ofte til den anden. Derfor er min kernekompetence naturligt disse tre områder.